VII НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

2m2-skin1-300x225От 30 ноември до 1 декември тази година ще се проведе станалата традиционна, седма Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.
Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Честотата на алергичните кожни болести постоянно нараства. През 2050 година, очакванията всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Нараства и заболeваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания – САЩ – 11 милиарда долара /данни за 2010/, Европейски съюз – 5 милиарда евро /за 2011г/. Най-честото професионално заболяване на кожата е контактният дерматит от различни алергени и/или иританти (токсични дразнещи кожата субстанции).
По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 6 големи дермато-венерологични клиники, съответно в София – УМБАЛ “Александровска”, Токуда Болница, както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и Кожно-венерологична практика в Русе (там кампанията ще се проведе седмица по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:
02/9230511 – Кожна клиника, Александровска болница – София
02/4034933 – Токуда Болница София
035/602268 – Университетска кожна клиника, Пловдив
042/698109 – Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен
0888594144 – АСИМП Русе
Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за алергичните кожни реакции към козметика сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания.
Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.
В България кампанията се провежда с подкрепата на:
Avene, Bioderma, Eucerin, Galderma, La Roche-Posay, Mustela, Uriage