EJD публикува ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване”

 • юли 17, 2017
 • Ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване” под редакцията на Чл. кор. проф. Д-р Николай Цанков, бе публикувано в последното издание на престижното дерматологично списание “European Journal of Dermatology” (EJD). Автор на ревюто е главният редактор на списанието Проф. Жан Канитакис, един от водещите европейски дерматолози. Този обзор идва в отговор на засиления интерес към изданието на книгата на английски език, който бе отпечатан от издателство Ламберт през 2016 година и следва ревюто на Доц. К. Праматаров, отпечатано в бр. 1 на списание “Дерматология и Венерология” за 2017 г.

  19983424_10155227797455622_2247584014669249667_o

  За нас е удоволствие на представим на Вашето внимание превод на обзора на Проф. Канитакис:
  “Книгата е под редакцията на Проф. Николай Цанков в съавторство с осем български дерматолози (Докторите Д. Антонов, И. Богданов, Р. Дърленски, З. Демерджиева, И. Гроздев, Ж. Камарашев, Т. Петков и А. Желязков). Предоставя обзор на заболяването псориазис, неговите придружаващи заболявания и терапевтичните възможности, организиран в 23 глави, разглеждащи псориазиса като системно заболяване. Заедно с “класическите” придружаващи заболявания като заболяванията на сърдечно-съдовата система и метаболния синдром, книгата съдържа и глави разглеждащи други коморбидности като неопластичните заболявания, болестта на Крон, психическите заболявания и проблемите при трансплантирани пациенти и тези на хемодиализа. Книгата съдържа глави с оригинална тематика като кожната бариера при пациенти с псориазис, псориазис и бременност, които са рядко обект на обсъждане в ревюта по темата. Биологичните и биоподобните медикаменти са представени и обсъдени накратко. Обсъждат се и някои редки алтернативни метои на лечение като използването на рифампицин, който може да бъде терапевтична възможност при някои групи от пациенти с псориазис, като се набляга на факта, че е необходимо да се проведат още проучвания по темата, които да изяснят механизма на действие. На последно място, но не по важност е отчетен фактът, че терминът “псориатично сърце” е използван от българската дерматологична школа много преди появата на съвременните научни постижения, разглеждащи атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания като коморбидности на псориазиса.
  В края на книгата е отделено специално място посветено на приноса на българската дерматологична школа в проучването и лечението на псориазиса с рифампицин, климатотерапията и връзката на заболяването с някои медикаменти. Значително количество актуална литература е цитирана и обособена в раздел литература в края на всяка глава.
  Книгата е издадена в удобно, хартиено издание, на приемлива цена и е лесно и приятно за четене. Всичко това превръща тази книга в изключително полезно четиво за дерматолози и общопрактикуващи лекари, които работят с пациенти с псориазис.

  Жан Канитакис”