Х Национална юбилейна кампания “Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”

 • ноември 7, 2018
 • 2m2-skin1-300x225От 12 до 14 ноември тази година ще се проведе станалата традиционната, десета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.

  Данните за увеличаване на кожните алергични заболявания са много тревожни:
  При възрастни: Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.
  При деца: В бялата книга на алергологията от 2011/2012 год. е записано, че положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. Нещо повече, атопичният дерматит трикратно увеличи честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните. През 2050 година, очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит.
  Икономически ефект: Лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват на 55-151 билиона евро годишно – т. е. алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания: в САЩ – 11 милиарда долара (данни за 2010), Европейски съюз – 5 милиарда евро (данни за 2011г).
  Основните цели на кампанията включват:
  - безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с контактен дерматит, атопичен дерматит и уртикария
  - популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и в медийното пространство
  - дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания
  - безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамките на договореностите по Програмата за Козметична безопасност
  По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 8 големи дермато-венерологични клиники, съответно в София – УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница, Дерматолична клиника Евродерма, Университетска болница „Пълмед“, Пловдив, както и университетските клиники в Стара Загора и Плевен, Варна и Кожно-венерологичното отделение в Русе (там кампанията ще се проведе седмица по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:
  02/9230454 и 02/9230495 – Кожна клиника, Александровска болница – София
  0884/342246 – Дерматологична клиника Евродерма(за професионални алергии при фризьори и козметици) – София
  02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София
  032/607349 – Университетска болница „Пълмед“, Пловдив, Център по дерматология и алергология
  042/698109 – Университетска кожна клиника, Стара Загора
  064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен
  0889/726116 -Университетска кожна клиника, Варна
  0888/594144 – АСИМП Русе
  Освен безплатните консултации, цел на кампанията е създаване на база данни за честотата на заболеваемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит. Прави се статистика и на най-честите положителните реакции към различните алергени при деца и възрастни, като тези данни са с огромно значение за профилактиката на кожните алергични заболявания.
  Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.

  Доц. д-р Ж. Казанджиева, д.м.
  Координатор на кампанията
  Председател на секцията
  по Дерматоалергология към БДД

  Д-р Развигор Дърленски
  Секретар на секцията
  по Дерматоалергология към БДД