НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА КОЖАТА – ЕВРОМЕЛАНОМА 2022

 • Уважаеми колеги,

  След 16 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българско дерматологично дружество, в партньорство с Глобална Коалиция за защита на правата на пациентите с меланом и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, организира кампанията Евромеланома 2022.
  Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.
  Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. През 2022 в кампанията ще бъде наблегнато върху важността от третиране на преканцерозните лезии. Резултатите от скорошно проучване относно рака на кожата, проведено в 32 европейски страни, показват, че при скрининга на около 400 000 души за рак на кожата, над 8% имат преканцерозни лезии от типа на актиничните кератози.
  Кампания Евромеланома 2022 преминава под мотото: „Риск от рак на кожата: не са важни годините, а UV – дозата“. Акцентът е върху връзката между кумулативната доза ултравиолетова светлина, която всеки човек е натрупал, и неговия индивидуален риск от развирие на рак на кожата.
  Основните послания на кампанията са:
  • Важно е всеки да познава собствения си риск от развитие на рак на кожата
  • Важно е да се познават основните рискови фактори : работа или хоби на открито, използване на солариуми, излагане на слънце за придобиване на тен
  • Допълнителни рискови фактори са: мъжки пол, напреднала възраст, светъл тип кожа, слънчево изгаряне по време на детството/юношеството, неизползване на слънцезашита, ваканции в слънчеви дестинации, близък със залокачествен меланом на кожата, вече установен рак на кожата, наличие на белези на слънчева увреда по кожата
  Кампанията „Евромеланома 2022” ще включва безплатни прегледи от специалист дерматолог на 18 май 2022. Списъщите с участващите дерматолози ще бъдат достъпни на ТУК и на www.euromelanoma.org/bulgaria и ще бъдат редовно обновявани.
  Традиционно, ще предоставим всички необходими материали (постер, брошура, въпросник) на колегите, които имат желание и тази година да се включат в кампанията. Датата за безплатни прегледи е 18.05.2022г. (сряда). В случай, че все още не сте получили материалите по кампанията, не се колебайте да се обърнете към Вашия представител на фирма Avène или към координатора за България д-р Валерия Матеева (vali_mateeva@hotmail.com). Поканени сте да разпространявате информацията за кампанията по Вашите канали в социалните медии и в средствата за обществена информация.
  Благодарим за ежегодния Ви принос за кампанията Евромеланома и желаем на всички ползотворна кампания!

  УС на Българско дерматологично дружество